Hardsteen & More

Hardsteen is een compacte niet poreuze kalksteen. Zeer rijk aan fossiele insluitsels (crinoïden) van zeelelies, welke geen zwarte kleurstof bevatten en daardoor een witte tot grijsachtige kleur hebben. Ook komen stylolieten voor die in het oppervlak zichtbaar zijn als fijne puntjes en streepjes tot dikkere witte aders. Hardsteen kan ook “brand”  vertonen wat koolstof concentraties zijn, die zelfs een zeer open structuur aan de oppervlakte van het werkblad tot gevolg kan hebben. Hardsteen is gevoelig voor vlekvorming en krassen. Vooral (kool) zuurhoudende producten als cola, azijn, citroen kunnen de patina beïnvloeden. Ondanks deze gevoeligheden is dit omgekeerd juist de charme van het materiaal, het levendige uitzien en daarom veelvuldig toegepast voor interieur & keuken- & wastafel werkbladen maar ook buiten als dorpels, sierlijsten, trappen en vensterbanken.

Kwartsiet is hoofdzakelijk samengesteld uit zandsteen en kleine deeltjes kwarts, die tijdens de metamorfose zijn samengedrukt, uit gekristalliseerd en vast gesmolten. Daardoor is kwartsiet compact en door hun hoofd bestanddeel kwarts zeer slijtvast. Het is wel vocht doorlatend, maar wordt in onze fabriek geïmpregneerd ter voorkoming.

Leisteen natuursteen bestaat uit een compositie van verschillende sedimenten die door samen spoeling van verschillende stoffen, waaronder kwarts, hematiet en pyriet onder hoge druk (door vele miljoenen jaren) zijn ontstaan. Eigenschappen als zeer slijtvast, vorst bestendig, warmte geleidend (haarden), enorm hard en niet water doorlatend (weinig poriën)  zijn wel afhankelijk van de korrelgrootte percentage en vetgehalte (eenvoudig in schoonmaak) i.v.m. de verschillende grondsoorten van oorsprong.